Alegeri Moldova Pas Obtine Majoritatea La Alegeri Anticipate

The latest and trending news from around the world.

Alegeri Moldova
Alegeri Moldova from

```html

Alegeri Moldova: PAS obține majoritatea la alegeri anticipate

Context

La 11 iulie 2021 au avut loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Alegerile au fost declanșate după ce Curtea Constituțională a invalidat rezultatele alegerilor parlamentare din aprilie 2021, care fuseseră câștigate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Principalele partide care au participat la alegerile anticipate au fost: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu; Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon; Partidul Șor, condus de Ilan Șor; Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), condus de Vladimir Voronin; și Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi.

Rezultate

Potrivit rezultatelor preliminare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut o victorie clară, câștigând 52,80% din voturi. Aceasta se traduce prin 63 de mandate în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a obținut 27,17% din voturi, ceea ce se traduce prin 32 de mandate. Partidul Șor a obținut 5,74% din voturi, ceea ce se traduce prin 6 mandate. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) a obținut 4,97% din voturi, ceea ce se traduce prin 5 mandate. Partidul Nostru a obținut 4,10% din voturi, ceea ce se traduce prin 4 mandate.

Reacții

Președintele Maia Sandu a salutat rezultatele alegerilor, numindu-le o "victorie a democrației". Ea a declarat că noul Parlament va lucra pentru a implementa reformele promise în campania electorală. Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că partidul său va face opoziție constructivă noului Guvern. El a subliniat că PSRM rămâne cel mai mare partid din Parlament și va continua să reprezinte interesele cetățenilor.

Următorii pași

Noul Parlament al Republicii Moldova va avea o serie de provocări de abordat, printre care pandemia de COVID-19, criza economică și corupția. Se așteaptă ca PAS să formeze un nou Guvern, care va trebui să lucreze îndeaproape cu Parlamentul pentru a implementa reformele promise.

Concluzii

Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova au fost o victorie clară pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Noul Parlament va avea o serie de provocări de abordat, dar există speranță că noul Guvern va reuși să implementeze reformele promise.

```